Poštovné zdarma nad 500Kč při využití dopravce Zásilkovna

Historie čokolády

Historie čokolády

Čokoládu znali již staří Toltékové a Mayové a umění výroby nápoje zvaného Xocolatl si předávali z generace a generaci. Tento nápoj se pil studený a byl hutný, mastný a často kořeněný pepřem nebo chilli. Kakaové boby tam měly takovou hodnotu, že je indiáni používali jako platidlo (za 100 bobů byl 1 otrok). Toho si povšiml Cortéz a začal zakládat kakaové plantáže. S ním se pak do Evropy se čokoláda také dostala.

Španělé dovezli kakaové boby na Haiti, Trinidad a ostrov Bioko u pobřeží západní Afriky. Z něj pak byla jedna kakaová bobule převezena na pevninu a výsledkem je, že dnes je západní Afrika významný producent kakaa. V 16. století se stalo módou na španělském dvoře popíjet čokoládu. Postupně se to rozšířilo do celé Evropy. Čokoláda si získala ohromnou popularitu a rozšířila se i mimo dvory. V roce 1763 se britští výrobci piva cítili tak ohroženi, že požadovali aby její výroba byla omezena zákonem.

459311_historie-cokolady-1_image_620x349

Pro mnohé z nás je čokoláda běžnou součástí, jakýmsi spestřením jídelníčku. Čokoláda je však také nejoblíbenějším pamlskem a jedním z největších objevených pokladů. V řečtině znamená Theobroma Cacao, čili kakaovník, "božský pokrm," jako který byla čokoláda v průběhu staletí žádána ve všech vrstvách společnosti. Díky svému bohatému složení, dlouhé historii a oblíbenosti má mnoho tváří.

Čokoláda se do Evropy dostala zřejmě díky Hernandu Cortézovi, který jako první vstoupil na půdu aztéckého hlavního města Tenochtitlánu a dobil ho. Právě v Tenochtitlánu (dnešní Ciudad de México), na dvoře aztéckého vládce Montezumy ochutnal Cortéz lahodný nápoj zvaný xocolatl. Některé zdroje však uvádí Kryštofa Kolumba jako prvního cizince, který získal kakaové boby. Také Sir Francis Drake přivezl do Francie celou tunu kakaových bobů ukořistěných ze španělské galeje. Z neznalosti je místní lidé vyhodili do moře. Pěstování kakaovníku se sice rozšířilo po celém světě, ale za skutečně kvalitní jsou považovány kakaové boby původní, ze Střední a Jižní Ameriky.

Spotřeba čokolády v Evropě prudce vzkvetla v osmnáctém století. Mezi tehdejšími podnikatelskými osobnostmi, které obchodovaly s kakaem se objevují dnes velmi známí Hershey nebo Cadbury. Nizozemí obchodovalo s kakaem od dob jeho objevení v Evropě. Mléčná čokoláda však byla ještě v nedohlednu. Švýcar Henri Nestlé ji vyvinul díky pokusům s kondenzovaným mlékem. 

Screen-shot-2013-04-04-at-9.50.43-AMmond

Působení čokolády na lidský organismus 

  • Snižuje krevní tlak, působí příznivě na srdce i cévy a snižuje riziko infarktu myokardu.

  • Snižuje srážlivost krve a zvyšuje prokrvení těla. Lidé s nízkou srážlivostí by ale měli konzumaci čokolády omezit

  • Obsahuje mnoho flavonoidů, které působí jako významné antioxidanty. Antioxidanty ničí v lidském těle škodlivé volné radikály a tak omezují riziko vzniku rakoviny.

  • Ochraňuje před různými alergiemi a artritidou.

  • Obsahuje důležité minerální látky - ve 100 gramech čokolády je 33% hořčíku, 30% fosforu, 27% draslíku, 25% mědi, 20% železa, 13% vápníku a 10% fluoru.

  • Má povzbuzující vliv na činnost mozku, vyvolává jeho aktivitu a zlepšuje pozornost.

  • Zmírňuje pocity úzkosti a zlepšuje celkovou psychiku člověka.

  • Stimuluje centrální nervový systém, zvyšuje bdělost, zahání pocit únavy a stimuluje výkon svalů.